Nyelv kiválasztása

Esc

Segítségnyújtás és kapcsolatfelvétel

Az Ön közvetlen kapcsolata velünk

Kérdése van szolgáltatásainkkal és termékeinkkel kapcsolatban? Vagy segítségre van szüksége?

Azonnali kiszolgálás
+36 30 552 6600

Hétfő - péntek

7:30 - 16:00

Szombat, vasárnap és munkaszüneti napok nem vehetők igénybe.

Vagy talán nem is olyan közvetlen?

Vasárnap és ünnepnapok nem vehetők igénybe

Lépjen kapcsolatba velünk
Kapcsolatfelvételi lehetőségek
Segítség és támogatás közvetlenül a helyszínen
Keresse meg a legközelebbi fiókot

Esc

12.03.2024

A szél betakarítása

A szélturbinák fejlesztése terén szerzett több mint 26 éves tapasztalatával a Nordex SE a terület egyik legjelentősebb szereplője.

 • Energiaipar

Az elmúlt néhány évben a szélenergia hasznosítása olyan fejlődésen ment keresztül, amely gyakorlatilag semmilyen más technológiában nem volt tapasztalható. Az új gyártási eljárások és anyagok bevezetésével a szélturbinákat ma már olyan régiókban is nyereségesen lehet hasznosítani, ahol viszonylag szélcsend van. A Nordex SE több mint 26 éves tapasztalatával az egyre nagyobb és ezáltal gazdaságosabb rendszerek kifejlesztésében az egyik úttörője ennek a folyamatnak.

 

Megalapítása óta a Nordex SE több mint 5000 szélerőművet telepített, amelyek együttes névleges teljesítménye 7000 MW. Ez körülbelül hét atomerőműnek felel meg. A szélturbinagyártó cég termékcsaládjával minden földrajzi régió számára trendteremtő megoldásokat kínál. Így egyaránt otthonosan mozognak a szárazföldi vagy tengerparti létesítmények, a nagy vagy kis szélerősségű régiók tervezése során. A sokéves szélenergia-szakértelem, a rendszertechnika és az ügyfélközpontú termékfejlesztések révén a Nordex portfóliójában minden régióhoz megtalálható a megfelelő rendszer. És ami figyelemre méltó: Még olyan helyeken is, ahol szélsőséges körülmények uralkodnak, mint például a sivatagok vagy a permafroszt övezet, a Nordex rendszerei szüntelenül forognak a szélben és tiszta villamos energiát szolgáltatnak.

Folyamatos finomítások

Ugyanakkor a Nordex továbbra is az iparág innovációjának motorja. Ma a vállalat legtöbb tapasztalata a 90 méteres rotorok piaci szegmenséhez kapcsolódik. A gépalkatrészek, azok módosításai és a rendszerekben bevezetendő új megoldási megközelítések esetében a Nordex FMEA-t (hibamódok és hatások elemzése) végez. Egyik alkatrészt a másik után vetik alá a “Mi lenne, ha…?” forgatókönyveknek, és megvizsgálják a viselkedését vészhelyzetekben. Mi történik például, ha az egységben meghibásodik az áramellátás? A lehetséges meghibásodásokat és azok hatásait megvizsgálják és értékelik. Ily módon a szerkezetek minősége, biztonsága és megbízhatósága folyamatosan javul. Az új megoldások csak akkor kerülnek be a sorozatgyártásba, ha már számos ilyen vizsgálaton átmentek.

/

Összehangolva

A Nordex azonban nemcsak a szélturbinák fejlesztése, hanem gyártása terén is új utakat nyit. Ennek megfelelően a rostocki fő európai gyártóüzemben az ipari elvek szerint jelentős modernizáláson ment keresztül, amely jelentősen növelte az üzem hatékonyságát és gyártási minőségét. “A versenyképességünk növelése érdekében intenzívebben összpontosítunk a professzionális sorozatgyártásra” – magyarázza a modernizációs kezdeményezést Dr. Marc Sielemann, a termelésért felelős igazgatósági tag. Ez a rostocki gyártócsarnokok látogatásakor világossá válik. Sok a hasonlóság az autóépítéssel. Összesen három gyártósort állítottunk fel a fő alkatrészek, a motorháztető, a kerékagy és a generátor számára. További három sor az előszerelésre szolgál. A gyártósoron minden egyes állomáshoz több, világosan meghatározott munkafolyamat tartozik. Ezek a szabványosított folyamatok biztosítják a termék magas minőségét. Ugyanakkor az átfutási idők lerövidültek, és a kapacitás megháromszorozódott a két műszakos rendszerrel. Ma Rostockban évente 1000 darabot tudnak gyártani. Ez 2500 MW teljesítménynek felel meg.

Belépés az offshore piacra

Az idei hannoveri vásáron a Nordex ismét megmutatta, hogy a vállalatnál mennyi eredeti gondolkodás folyik. SE bemutatta terveit az offshore piaci szegmensbe való belépésre, amelyet a vállalat korábban nem látott el. Szakértők úgy vélik, hogy a több mint öt gigawattos éves értékesítési volumennel az offshore piac 2015-től lép az első érettségi szakaszba. A Nordex már két éve készül erre. “Stratégiánk gerincét egy versenyképes termék kifejlesztése jelenti. Ennek során pedig követjük a “harmadik generációs rendszerek” felé mutató tendenciát, amelyeket lényegesen nagyobb névleges teljesítmény jellemez alacsonyabb fajlagos tömeggel kombinálva. Ez lesz az egyetlen módja annak, hogy középtávon életképes volumenű piacot alakítsunk ki” – magyarázza Thomas Richterich, a Nordex SE ügyvezető igazgatója. És egyértelmű: semmit sem bíznak a véletlenre. Ez a szolgáltatásra is vonatkozik.

Átfogó szolgáltatás

A Nordex a nap huszonnégy órájában, a hét minden napján figyelemmel kíséri minden egyes szélturbinájának rendelkezésre állását. A regionális támogatási központok szervizelői gyors és gyors helyszíni kiszolgálást biztosítanak. A HANSA-FLEX fontos beszállítója a szerviznek és a gyártásnak egyaránt. A meglévő tornyok modernizálásához a HANSA-FLEX komplett korszerűsítő készleteket szállít, például nagyobb teljesítményű szelepeket a fékrendszerek korszerűsítéséhez. És ez az a pont, ahol a szorosan összekapcsolt fiókhálózat kifizetődik, mert bárhol is áll egy szélturbina, a legközelebbi HANSA-FLEX fiók nincs messze. Ugyanakkor a Nordex munkatársai nem csak a szélturbinák hibátlan működésével foglalkoznak, a vállalat a környezetvédelemnek is elkötelezte magát. A denevérek védelme például. Mivel ezek védett állatok, a denevérek területén nehéz szélparkokat létesíteni. Ezért a Nordex egy partnerrel összefogva egy meghökkentő megoldást dolgozott ki. A denevérek fajuktól függően az év és a nap bizonyos időszakaiban, valamint bizonyos időjárási, hőmérsékleti és szélviszonyok mellett gyakrabban repülnek. Ezeket az adatokat központilag tárolták, számos algoritmus formájában, amelyeket folyamatosan összehasonlítanak a helyszínen uralkodó aktuális körülményekkel. Amint a számítógép nagy valószínűséggel denevérek repülését jelzi előre, a szélturbina automatikusan kikapcsol. Ez bizonyíthatóan 70-80 százalékkal csökkentette a denevérpusztulások számát. Ugyanakkor a termelés mindössze 0,2 százalékkal csökkent.

Épp időben

A HANSA-FLEX átfogó ellenőrzéssorozaton esett át, hogy néhány évvel ezelőtt a Nordex beszállítójává váljon. Mivel a minőség mindig is a mérvadó, a Bentwischben található fióktelep “just-in-time” alapon szállít számos hidraulikus alkatrészt és tömlőt, menetes szerelvényt és bilincset, amelyeket a szerkezetekbe szerelnek be. Ez azt jelenti, hogy pontosan akkor érkeznek, amikor szükség van rájuk. A Schönebeckben található csőhajlító központból származó hajlított csövekkel és a Drezdából származó speciális szerelvényekkel a Nordex a HANSA-FLEX termékek széles választékát használja gyártási folyamataiban. És a tervezés során a Nordex a műszaki tanácsadóink hidraulikai szakértelmére is támaszkodik. Így az új rendszerek optimalizálása és költségeinek csökkentése érdekében igénybe vették hidraulikai szakembereink szolgáltatásait. A szélenergia területén a további fejlődés biztosan nem áll meg. És a Nordex ugyanilyen biztosan az innováció motorja marad az iparágban. A HANSA-FLEX pedig továbbra is szívesen nyújt segítséget megbízható beszállítóként.

Tudjon meg többet

 • Obtaining energy from waste

  In the Stapelfeld waste-to-energy plant, waste is used to generate electricity and heat
  Tudjon meg többet
 • Great expectations

  HANSA-FLEX intensifies its partnership with Siemens Energy
  Tudjon meg többet