Nyelv kiválasztása

Esc

Segítségnyújtás és kapcsolatfelvétel

Az Ön közvetlen kapcsolata velünk

Kérdése van szolgáltatásainkkal és termékeinkkel kapcsolatban? Vagy segítségre van szüksége?

Azonnali kiszolgálás
+36 30 552 6600

Hétfő - péntek

7:30 - 16:00

Szombat, vasárnap és munkaszüneti napok nem vehetők igénybe.

Vagy talán nem is olyan közvetlen?

Vasárnap és ünnepnapok nem vehetők igénybe

Lépjen kapcsolatba velünk
Kapcsolatfelvételi lehetőségek
Segítség és támogatás közvetlenül a helyszínen
Keresse meg a legközelebbi fiókot

Esc

12.03.2024

Kincsvadászat

Hifi-berendezések, számítógépek, telefonok: elektronikus korunk jelképei halmozódnak fel a goslari Electrocycling GmbH telephelyén. A vállalat tevékenysége kincsvadászatot jelent, mert ez a sok hulladék értékes nyersanyagokat tartalmaz. Ezeket egy kifinomult eljárással nyerik ki és dolgozzák fel újrafelhasználásra. A HANSA-FLEX is hozzájárul az újrahasznosítási műveletek zökkenőmentes működéséhez, mivel a nehézgépek – a kerekes rakodóktól az aprítógépekig – komplex hidraulikával működnek.

 • Hulladék ártalmatlanítás

Hifi-berendezések, számítógépek, telefonok: elektronikus korunk jelképei halmozódnak fel a goslari Electrocycling GmbH telephelyén. A vállalat tevékenysége kincsvadászatot jelent, mert ez a sok hulladék értékes nyersanyagokat tartalmaz. Ezeket egy kifinomult eljárással nyerik ki és dolgozzák fel újrafelhasználásra. A HANSA-FLEX is hozzájárul az újrahasznosítási műveletek zökkenőmentes működéséhez, mivel a nehézgépek – a kerekes rakodóktól az aprítógépekig – komplex hidraulikával működnek.

 

Fülsiketítő a zaj, amikor egy kotrógép karjára függesztett mechanikus markológép beletúr egy halom elektronikai hulladékba. Ezután hagyja, hogy a különböző készülékek egy szállítószalagra zuhanjanak. A markolókar és a markológép fogai hidraulikusan mozognak. “A nyomás ennek a nagy teherbírású gépnek a tömlővezetékeiben elérheti a 400 bar-t” – jelenti Thomas Henze, az Electrocycling üzemvezetője. “Ez az a terület, ahol a minőség alapvető fontosságú.” Ezért nem meglepő, hogy a vállalat már több mint 12 éve a HANSA-FLEX-re támaszkodik hidraulikapartnerként.

Értékes nyersanyagok visszanyerése

Az első lépés az elektronikai hulladékok szétválasztása káros anyagokat tartalmazó és nem tartalmazó anyagokra. A régi televíziók csöveiből származó ólmot külön kell ártalmatlanítani, csakúgy, mint a relékben lévő higanyt vagy a kondenzátorokból származó PCB-ket. A tényleges újrahasznosítási folyamat előtt az olajat vagy az akkumulátorokat is el kell távolítani, hogy ne szennyezhessék a környezetet. Az Electrocycling GmbH megalapítása mögött valójában a környezetvédelem állt. A kilencvenes évek elején a Deutsche Telekom a régi telefonok és csatlakozóberendezések újrahasznosításának módját kereste. Ekkor alapította meg a vállalatot más partnerekkel, köztük a bányászati tapasztalattal rendelkező Preussag AG-val közös vállalkozásként. A Preussag bányászati technológiában szerzett szakértelmére alapozva hatékony módszert dolgoztak ki az értékes nyersanyagok visszanyerésére az elektronikai hulladékból. A 180 főt foglalkoztató Electrocycling havonta több mint 4000 tonna elektronikai hulladékot dolgoz fel.

A hidraulikára nehezedő hatalmas terhelés

Miután a hulladékot kiválogatták, egy kotrógép egy hatalmas lapáttal felszedi, és az aprítóba szállítja. A többi szállítójárműhöz hasonlóan ez is durva ipari körülmények között működik, a hidraulikarendszer tömlővezetékei különösen nagy terhelésnek vannak kitéve. “Bármilyen mechanikai meghibásodás megszakítja a működést, és azt a lehető leggyorsabban meg kell javítani” – magyarázza Henze. Ezért értékeli a gyorsaságot és a megbízhatóságot a hidraulikapartnerében. “Elég egy telefonhívás, és azonnal el tudjuk hozni a csere tömlőket.” Az X-CODE rendszer ebben a tekintetben különösen hasznos. “Minden tömlővezetéket az alfanumerikus X-CODE-dal rögzítettünk, így azok azonnal azonosíthatók” – jelenti Otto Greibig a HANSA-FLEX goslari kirendeltségéről. Ezáltal hatékonyan elkerülhetőek a megrendelések leadásakor előforduló keveredések.

/

Az aprítógép hidraulikus hengerei

Az aprítóban egy hidraulikusan vezérelt henger húzza be az elektronikai hulladékot. Az anyagot ezután acélkalapácsok verik szét, az első fázisban 50 és 100 mm közötti méretű darabokra aprítva azt. “A vas és az alumínium viszonylag gyorsan felszabadul” – jegyzi meg Henze. A vasat mágnesek segítségével választják el a többi anyagtól, az alumíniumot pedig örvényáramos szétválasztással. Mivel a rozsdamentes acél alkatrészek mágnesessége viszonylag alacsony, nagy intenzitású mágneseket használnak a szétválasztásukhoz. Mivel az aprító acélkalapácsai állandó üzemben vannak, elhasználódnak, és rendszeresen cserélni kell őket. A berendezés belsejének elérése érdekében az aprító dobjának felső részét két nagy teljesítményű hidraulikus henger emeli fel. “Ott nagy erő van működésben” – állítja Henze.

Visszatérés a gazdasági körforgásba

A vas, az acél és az alumínium leválasztása után a hulladékot egy további lépésben 10-20 mm-es szemcsékké aprítják. Most a maradék hulladékból a színesfémek, mint például a réz és a sárgaréz, elkülönülnek, és az anyag sűrűségének mérésével kinyerhetők. A színesfém szemcsék nemesfémeket, például aranyat, ezüstöt és palládiumot is tartalmaznak. Ezeket elektrociklizálással egy rézöntödébe küldik, ahol a fémeket kiválogatják. A vállalat így minden fémet és még a homogén műanyagokat is visszaadja a gazdasági felhasználásnak, amelyeket szintén sűrűségleválasztási eljárással választanak ki. Termikus hasznosítást csak egyes összetett műanyagok esetében alkalmaznak.

Rendkívül értékes

Az elmúlt 23 év során az Electrocycling folyamatosan finomította eljárásait. Ennek sok értelme van, mivel az elektronikai hulladékban található nyersanyagok közül sok olyan értékes, mint amilyen ritka. “A kilencvenes években ezeknek a régi készülékeknek magasabb volt a nemesfémtartalmuk” – számol be Henze – “de még ma is rengeteg értékes anyagot tartalmaznak”. A jelenlegi elektronikai hulladékok vastartalma átlagosan 30% körüli. Az alumíniumtartalom 8-9%, míg a színesfém-granulátum mennyisége 6-7% között van. A bányaiparral való összehasonlítás mutatja, hogy mennyire hasznos az újrahasznosítás ezen a területen: egy tonna réz kinyeréséhez a külszíni bányászatban mintegy 1000 tonna kőzetet kell megmozgatni. Az elektrociklálással 20 tonna elektronikai hulladékból ugyanennyi réz nyerhető ki.

Tudjon meg többet

 • Very juicy!

  Sweet fruits for beckers bester
  Tudjon meg többet
 • A real challenge

  HANSA-FLEX is a Zeppelin service partner for Cat construction machinery and engines
  Tudjon meg többet