Nyelv kiválasztása

Esc

Segítségnyújtás és kapcsolatfelvétel

Az Ön közvetlen kapcsolata velünk

Kérdése van szolgáltatásainkkal és termékeinkkel kapcsolatban? Vagy segítségre van szüksége?

Azonnali kiszolgálás
+36 30 552 6600

Hétfő - péntek

7:30 - 16:00

Szombat, vasárnap és munkaszüneti napok nem vehetők igénybe.

Vagy talán nem is olyan közvetlen?

Vasárnap és ünnepnapok nem vehetők igénybe

Lépjen kapcsolatba velünk
Kapcsolatfelvételi lehetőségek
Segítség és támogatás közvetlenül a helyszínen
Keresse meg a legközelebbi fiókot

Esc

12.03.2024

Digitális forradalom az ipari műveletekben

Az M-Group mobil Quadriga platformjával forradalmasítja az ipari kemencék téglafalainak karbantartását: egy távirányítású, hidraulikus kalapáccsal ellátott robot biztonságosabban és költséghatékonyabban végzi el a korábban kézzel végzett kárjavítási munkákat.

 • Gépek
 • Referenciáink

Az ipari kemencék téglafalazatát rendszeresen javítani kell. A világszerte egyedülálló Quadriga mobil platformmal az M-csoportnak először sikerült egyesítenie a munkahelyi biztonság, az időmegtakarítás, a költségcsökkentés és a folyamatoptimalizálás egymással versengő céljait.

 

Bármilyen különbözőnek is tűnik első pillantásra a cement, az acél, az üveg, az alumínium vagy akár a cukor, egy központi közös tényező közös bennük: az ipari kemencék elengedhetetlenek a gyártásukhoz. A jóval 1000 °C feletti hőmérsékletek mindennaposak. A cement kiégetéséhez például 1450 °C-os hőmérsékletre van szükség. A kemencéket belülről tűzálló téglafalazattal bélelik ki a hőhatás optimalizálása érdekében. A téglaburkolatú részek átmérője eléri a 15 métert, magassága pedig a 100 métert.

Az ipari kemencék és mindenekelőtt a téglák rendszeres ellenőrzése és nagyjavítása kötelező: “A cementgyártás során a kopás a tűzálló bélés erózióját okozza. Emellett a hőmérséklet-változások és a termokémiai korrózió okozta feszültségek is fellépnek, ami a téglafalazat károsodásához és lepattogzásához vezet” – magyarázza Bennet Röpke, az M-Group Quadriga fejlesztéséért felelős projektmenedzsere. A téglafalazat karbantartásához korábban az üzem üzemeltetőinek vagy a szakszolgáltatóknak állványzatokat kellett felállítaniuk a kemence belsejében. Ezután a téglafal felületéről eltávolították a lerakódásokat, a sérült téglákat pedig eltávolították és kicserélték. Ez fizikailag megterhelő munka, amely a rossz látási viszonyok, a magas hőmérséklet, a leeső téglák, a por és a zaj miatt nem veszélytelen a szakképzett kőművesek számára. Emellett nagyon időigényes és költséges is. Egy cementgyárban a leállási költségek gyorsan elérhetik a 200 000 eurót is – megjegyzendő, hogy naponta. A különböző érintett szakmák összehangolása egy másik bizonytalansági tényező.

/

Forradalom az evolúció helyett

Karen Maria Mönstermann, a vállalat PR és marketing részlegének munkatársa az új fejlesztés mögött álló nyomást ismertetve elmondta: “Az elmúlt száz évben gyakorlatilag nem történt előrelépés ezen a területen. Ezért olyan megoldást kerestünk, amely egyszerre optimalizálja a munkahelyi biztonság, a költségek, az idő és a folyamatminőség szöges ellentétben álló tényezőit”.” Az M-Group a Quadrigával olyan megoldást fejlesztett ki, amely nem csupán evolúció, hanem valódi forradalom az ipari kemencék karbantartásában. A korábban használt állványzatot egy olyan platform váltja fel, amely kábelek segítségével függőlegesen mozog fel és le a kemencében. Az emelvény oldalát akár hat hidraulikus henger is biztonságosan megtámasztja. A hagyományos állványzathoz képest óriási időmegtakarítás érhető el: míg korábban a kemence belsejében történő fel- és leszerelés körülbelül 100 órát vett igénybe, addig a platform ugyanerre a célra mindössze 14 órát vesz igénybe.

Digitalizált műveletek

Az innováció azonban nem korlátozódik az állványzat cseréjére. A Quadriga esetében egy minden irányban forgatható és forgatható robotkar, amely egy hidraulikusan meghajtott kalapáccsal végzi a falazat bontásának korábban kézzel végzett munkáját. Előnye, hogy a Quadriga pilótája, aki a robotkart irányítja, a kemencén kívül, egy vezérlőközpontként szolgáló kabinban ül. Több kamera, mikrofon és érzékelő tartja a kapcsolatot a kemence és a vezérlőközpont között. “A karbantartási munkák digitalizálása a Quadriga platformmal nemcsak a munkavédelmet növeli, hanem a hatékonyságot is, mivel a robotkar a nap 24 órájában használható. Ugyanakkor tehermentesítjük a munkavállalóinkat, és nem utolsósorban vonzóbbá tesszük a szakmát a fiatalok számára” – foglalja össze Mönstermann asszony a Quadriga által nyújtott előnyöket.

/

Decentralizált hidraulika

A hidraulikus aggregát a rezgésektől és a portól való védelme érdekében a könnyű karbantartás érdekében a kemencén kívül helyezkedik el. A táp- és visszatérő vezetékek egy 40 méter hosszú, háromszoros tömlődobon keresztül csatlakoznak a Quadriga platformhoz. A harmadik tömlő sűrített levegőt szállít a kamerák tisztításához, de probléma esetén a hidraulikához is használható. “A tömlődobhoz a HANSA-FLEX Pro tömlővezetékeit használjuk, amelyek edzett műanyag borításuknak köszönhetően sokszorosan kopásállóbbak, mint a hagyományos tömlővezetékek” – számol be Röpke.

Megfogalmazzuk igényeinket, és a HANSA-FLEX gyorsan javaslatot tesz, amelyek közül választhatunk. Ez megkönnyíti a fejlesztést, és egyúttal értékes inputot kapunk.

Bennet Röpke

A Quadriga projektvezetője

Személyre szabott szolgáltatás

A Quadriga platformban számos HANSA-FLEX alkatrészt használnak. Néha a szűk beépítési helyek kreatív megoldásokat igényelnek a hidraulikában, különösen azért, mert a Quadrigát helytakarékosan kell szállítani, ami a szűk beépítési helyeken is megmutatkozik. Röpke nagyra értékeli a lemgói kirendeltség közelségét és a személyes kapcsolatot: “Megadjuk az igényeinket, és a HANSA-FLEX gyorsan javaslatokat tesz, amelyek közül választhatunk. Ez megkönnyíti a fejlesztési munkánkat, és egyúttal értékes ötleteket kapunk.” Andre Dux, a HANSA-FLEX ügyfélmenedzsere a központi kapcsolattartó a kirendeltség, a Rapid Hydraulic Service, a hengergyártás, a mérnöki munka és az aggregátorkészítés, valamint a HANSA-FLEX leányvállalata, a Willmann Steuerungstechnik közötti koordinációban. “Büszkék vagyunk arra, hogy egy ilyen úttörő fejlesztést támogathatunk, és hogy a hidraulika legkülönbözőbb területeiről származó szakértelmünkkel hozzájárulhatunk” – mondja Dux.

Tudjon meg többet

 • Egyenrangú partnerek

  A Hamm több mint 125 éves tapasztalattal rendelkezik a tömörítőgépek terén, és úttörő munkát végzett az oszcillációs technológia területén, így az iparág egyik éllovasa. Ezért helyénvaló, hogy a tömörítési technológia specialistája a HANSA-FLEX-szel dolgozik együtt. A folyadéktechnológiai specialista 80 különböző géptípushoz szállít tömlővezetékeket a bajorországi Tirschenreuthba, ahol a hengereket fejlesztik és gyártják.
  Tudjon meg többet
 • Tökéletesen ratrakolt

  A téli sportok szerelmesei tökéletesen karbantartott pályákat várnak, legyen szó gyors lesiklásról, stílusos carvingról, klasszikus vagy korcsolyázó stílusú sífutásról, vagy lélegzetelállító trükkökről a snowboarddal a funparkban vagy a pályán kívül. Amikor a sípályák és hóparkok gondozásáról van szó, a síterepek világszerte a PRINOTH által gyártott járművekre támaszkodnak. A HANSA-FLEX a világpiacon vezető dél-tiroli vállalat partnere…
  Tudjon meg többet
 • Hatékony tömlőkezelés

  A GKN Kaiserslauternben található telephelyén mintegy 400 alkalmazott több mint 20 000 m²-es területen gyárt állandó sebességű csuklókkal ellátott légcsavartengelyeket. Az automatizált alkatrész-feldolgozó gépek nagy része hidraulikus meghajtású, beleértve a köszörű-, esztergáló- és marórendszereket. A GKN hidraulikát használ a keményítő és festő rendszerekhez, valamint a szerszámtőkék befeszítéséhez vagy az alkatrészhordozók be- és kirakodásához is. A…
  Tudjon meg többet