Nyelv kiválasztása

Esc

Segítségnyújtás és kapcsolatfelvétel

Az Ön közvetlen kapcsolata velünk

Kérdése van szolgáltatásainkkal és termékeinkkel kapcsolatban? Vagy segítségre van szüksége?

Azonnali kiszolgálás
+36 30 552 6600

Hétfő - péntek

7:30 - 16:00

Szombat, vasárnap és munkaszüneti napok nem vehetők igénybe.

Vagy talán nem is olyan közvetlen?

Vasárnap és ünnepnapok nem vehetők igénybe

Lépjen kapcsolatba velünk
Kapcsolatfelvételi lehetőségek
Segítség és támogatás közvetlenül a helyszínen
Keresse meg a legközelebbi fiókot

Esc

11.03.2024

Tiszta olaj, tiszta cementgyártás

Hogyan válik a Holcim a nyersvasgyártás melléktermékéből a cementgyártás értékes nyersanyagává, és miért nélkülözhetetlen a tiszta hidraulikaolaj.

 • Építőipar
 • Referenciáink

At its Salzgitter plant, Holcim impressively demonstrates how a by-product of pig iron production is turned into a valuable raw material for making cement. The HANSA‑FLEX Fluid Service provides clean oil in order to ensure that resource-saving recycling works around the clock.

“A hidraulikai meghibásodások 75%-át a szennyezett olaj okozza” – jelenti Maik Gutjahr, miközben szervizjárművével Salzgitter felé tart. A HANSA-FLEX Fluid Service technikusa ismeri az utat az ügyfeléhez. A Holcim ugyanis rendszeres időközönként ellenőrzi a granulációs rendszer olajminőségét. “Percenként akár nyolc tonna nyersvassalakot is feldolgozunk a szomszédos acélmű nagyolvasztójából. Mivel a kohóhoz hasonlóan éjjel-nappal dolgozunk, nem engedhetünk meg magunknak semmilyen leállást. Az olajelemzések értékes információkat adnak nekünk az üzemünk állapotáról” – magyarázza Pit Podauke, a Holcim salzgitteri telephelyének termelési vezetője.

Forrás: Timo Lutz fotós

Forrás: Timo Lutz fotós

/

Fenntartható cementgyártás

A legalább 1430 °C hőmérsékletű nyersvassalakot egy csatorna szállítja közvetlenül a kohóból a Holcim granuláló üzemébe. Az ott adagolt víz hirtelen lehűti a salakot és granulálja azt. Az eredmény a víz és a salakhomok szemcsés keveréke, amelyet a cementgyártásban erőforrás-kímélő nyersanyagként használnak fel. A magas hőmérséklet elkerülhetetlenül sok vízgőzt termel. A Holcim a kondenzvizet egy kifinomult gyűjtőrendszerrel gyűjti össze, majd egy melegvíz-medencén keresztül hűtőtornyokba pumpálja. A salakhomok azonban még mindig túl nedves ahhoz, hogy cement alapanyagként lehessen használni. Ezért szállítószalagokon keresztül egy összesen hat silóval rendelkező vízelvezető üzembe szállítják. A vizet itt is kiszűrik és visszatáplálják az üzem működési ciklusába. Egy tonna salakhomok előállításához mindössze 0,5 m³ vizet kell hozzáadni. A víz és a salakhomok szállítására szolgáló csappantyúk és zsilipek mindvégig hidraulikusan működnek. “A 600 mm átmérőjű csővezetékekkel ez másképp nem lenne lehetséges” – jegyzi meg Pit Podauke.

Tiszta csövek, tiszta olaj

Az üzem karbantartási ütemterveit szorosan összehangolják az acélművel. Amikor az üzemeltető úgy dönt, hogy a nagyolvasztó általános nagyjavítását végzi el, a Holcim megragadja az alkalmat, hogy a granuláló üzemet alaposan átvizsgálja. Ennek központi eleme: a teljes hidraulikarendszer tisztítása. “Újraindításkor vagy nagyjavítás után mindig javasoljuk a teljes csőrendszer teljes átöblítését. Ennek oka, hogy a már az induláskor jelen lévő szennyeződések a rendszer teljes élettartama alatt jelen lesznek” – magyarázza Uwe Gätgens, a folyadékszerviz vezetője.

/

Alapvető tisztítás

A tisztítási folyamat központi eleme egy külső öblítőegység, amelyet a Fluid Service egy kis pótkocsin szállít. Maik Gutjahr először beállítja az öblítőköröket, és az öblítőegységet a rendszer hidraulikaköréhez csatlakoztatja. Egy helyszíni találkozó során előzetesen egyeztetett Pit Podauke termelési vezetővel a megfelelő beállítási helyről és a szükséges csatlakozásokról. A folyadéktechnikus sokéves tapasztalatára támaszkodik, amikor az egyes táp- és visszatérő áramlások optimalizálásáról van szó. A lerakódások és szennyeződések lehető leghatékonyabb eltávolításához ugyanis nagy, kb. 6 méter/másodperces áramlási sebességre van szükség. A HANSA-FLEX által használt szűrőegység 3 µm-es méretig távolítja el a részecskéket. Összehasonlításképpen: egy emberi hajszál vastagsága 40-120 µm. Az öblítési folyamathoz ugyanazt az olajat használják, mint a Holcim. Kezdetben kb. 50 °C-ra melegítik fel. “Egyrészt azért, mert a meleg olajnak alacsonyabb a viszkozitása, ezért jobban folyik. Ugyanakkor ez kissé kitágítja a csővezetékeket, ami megkönnyíti a lerakódások eltávolítását” – ad betekintést a gyakorlati folyamatba Maik Gutjahr. Ha az olaj hőmérséklete túl magasra emelkedik, az olajöblítő egység automatikusan visszahűti azt.

A külső öblítőegység (piros) itt a kép bal közepén, a háttérben látható. Forrás: Forrás: Timo Lutz fotós

Az olajtartály tisztítása, mielőtt Maik Gutjahr új hidraulikaolajjal tölti fel a rendszert, szintén a rutin része. Ehhez a folyadéktechnikus egy speciális szívóegységet használ, hogy eltávolítsa a tartály aljáról az esetleges olajiszapot. A belső falak tisztításához speciálisan kifejlesztett, szöszmentes olajos kendőket használnak. A tartály friss olajjal való feltöltése – valamint ürítése – egy bypass szűrőrendszerrel történik. A munka szabályos lezárását a hidraulikus aggregát próbaüzeme és a megrendelő általi átvétel képezi.

Forrás: Timo Lutz fotós

Forrás: Timo Lutz fotós

/

Teljes dokumentáció

A DIN ISO 4406 szerinti tisztasági osztály mérése szintén a Fluid Service egyik feladata. Ehhez Maik Gutjahr egy részecskeszámlálót telepít a hidraulikus körfolyamat visszatérő vezetékére. A részecskék száma, valamint az olajban lévő hőmérséklet és relatív páratartalom automatikusan meghatározásra, elemzésre és egy laptopra történő továbbításra kerül. Ez a szabvány által előírt azonnali dokumentációt biztosít az alkalmazásról. “Az elért tisztasági osztály ellenőrzését közvetlenül a helyszínen megbeszélhetjük a Fluid Service technikusaival” – teszi hozzá Pit Podauke.

A HANSA-FLEX igazi rendszerpartnerünk, amely a hidraulika teljes spektrumát lefedi.

Pit Podauke

Production Manager at Holcim

Szűkös időbeosztás

A Fluid Service mellett a HANSA-FLEX más részlegei is részt vesznek az üzem felújításában. A Holcim például a HANSA-FLEX által végzett hidraulikus hengerek felújítására, valamint szükség esetén a tömlővezetékek és csővezetékek cseréjére is él a lehetőséggel. “A HANSA-FLEX igazi rendszerpartner számunkra, amely a hidraulika teljes spektrumát lefedi” – foglalja össze Pit Podauke a hosszú évek óta tartó együttműködést. A termelési vezető különösen nagyra értékeli, hogy mindig számíthat arra, hogy a műveletek széles skáláját a megadott határidőn belül elvégzik.

Tudjon meg többet

 • Sorozatgyártás

  A brémai központi tömlővezeték-sorozatgyártó üzemünk és a schönebecki csőhajlító központunk havonta több tízezer cikket szállít az OEM-gyártóknak, beleértve a beépítésre kész nagynyomású, PTFE és ipari tömlővezetékeket, méretre gyártva és kis vagy nagy tételben.
  Tudjon meg többet
 • A világ legerősebb ipari fúvója

  Az Aerzener Maschinenfabrik gyártja jelenleg a világ legerősebb térfogat-kiszorításos fúvóját. A Willmann erőművek biztosítják a fúvók zavartalan működését - még robbanásveszélyes környezeti körülmények között is.
  Tudjon meg többet
 • A legteljesebb bizalom egész Európában

  A Boels mindent bérbe ad, amire az építkezéseken szükség van, a kis fúrógépektől a 22,5 tonnás lánctalpas kotrógépekig. Mindezt Európa tizenegy országában teszi. Egy olyan vállalatnak, amely ennyi eszközt használ, sok karbantartandó és javítandó eszköze is van. Bárhol is van szükség hidraulikus alkatrészekre, a vállalat teljes mértékben a HANSA-FLEX európai szintű szervizhálózatára támaszkodik, függetlenül attól,…
  Tudjon meg többet