Nyelv kiválasztása

Esc

Segítségnyújtás és kapcsolatfelvétel

Az Ön közvetlen kapcsolata velünk

Kérdése van szolgáltatásainkkal és termékeinkkel kapcsolatban? Vagy segítségre van szüksége?

Azonnali kiszolgálás
+36 30 552 6600

Hétfő - péntek

7:30 - 16:00

Szombat, vasárnap és munkaszüneti napok nem vehetők igénybe.

Vagy talán nem is olyan közvetlen?

Vasárnap és ünnepnapok nem vehetők igénybe

Lépjen kapcsolatba velünk
Kapcsolatfelvételi lehetőségek
Segítség és támogatás közvetlenül a helyszínen
Keresse meg a legközelebbi fiókot

Esc

12.03.2024

A vízhez közel épült

Hamburg elképzelhetetlen víz nélkül. A kikötő mellett a Hansavárost mindenekelőtt olyan vízfelületek jellemzik, mint a Belső- és Külső-Alster-tó, valamint számos kisebb és nagyobb folyó és csatorna. A festői vízi táj a város közepén azonban veszélyeket is rejt magában: a kifinomult árvízvédelem ezért nemcsak a viharárvizek és árvizek ellen nyújt védelmet, hanem az Elba napi árhullámát is kiegyenlíti. Ennek középpontjában a 12 zsilip és három árvízvédelmi gát áll, amelyek lehetővé teszik a víztömegek szabályozott be- és kiáramlását.

 • Tengeri

Hamburg elképzelhetetlen víz nélkül. A kikötő mellett a Hansavárost mindenekelőtt olyan vízfelületek jellemzik, mint a Belső- és Külső-Alster-tó, valamint számos kisebb és nagyobb folyó és csatorna. A festői vízi táj a város közepén azonban veszélyeket is rejt magában: a kifinomult árvízvédelem ezért nemcsak a viharárvizek és árvizek ellen nyújt védelmet, hanem az Elba napi árhullámát is kiegyenlíti. Ennek középpontjában a 12 zsilip és három árvízvédelmi gát áll, amelyek lehetővé teszik a víztömegek szabályozott be- és kiáramlását.

 

Bár Hamburg több mint 100 kilométerre van a tengertől, az apály és dagály mégis jól érzékelhető: dagálykor az Elba vízszintje a kikötőben több mint 350 centiméterrel emelkedik, és hatalmas mennyiségű víz nyomul lefelé az Alsó-Elbán Hamburg felé. “Számos zsilip, kapu és szivattyútelep szabályozza a be- és kiáramlást, kiegyenlíti a vízszintet és kicseréli a vizet a csatornákban. Az árvízkezelésre nemcsak apály és dagály idején van szükség, hanem heves esőzések idején is” – magyarázza Jürgen-Rainer Strohmann, a hamburgi út-, híd- és vízügyi hivatal (LSBG) koordinátora és karbantartó szerelők vezetője.

A zsilipek forgó kapukkal és akár 20 tonnás szárnyakkal vannak felszerelve, amelyeket nagyméretű hidraulikus hengerek nyitnak és zárnak a vízszint szabályozására.

Folyamatos használatban lévő zsilipek

Az LSBG felelős általában a vízi utakért, és különösen a Hansaváros part menti és belvízi árvízvédelméért. Így a kikötőn kívüli hamburgi zsilipekért is felelős. A zsilipek akár 20 tonnás lengőkapukkal és szárnyakkal vannak felszerelve, amelyeket nagyméretű hidraulikus hengerek nyitnak és zárnak a vízszintek szabályozása érdekében. A kapukat nem csak árvíz idején mozgatják, hanem naponta többször is, hogy a hajókat átengedjék. A hengereket és a hidraulikus egységet ennek megfelelően nagy teljesítményűre tervezték, és a tömlővezetékek viszonylag nagy igénybevételnek vannak kitéve. A rendszeres karbantartás kötelező: “Azért választottuk a HANSA-FLEX-et, mert olyan partnert kerestünk, amely nagy projekteket is megbízhatóan tud kezelni” – mondja Strohmann.

“Azért választottuk a HANSA-FLEX-et, mert olyan partnert kerestünk, aki nagyobb projekteket is biztonságosan tud kezelni.”

Jürgen-Rainer Strohmann

Koordinátor és a szerelők karbantartási vezetője LSBG

Általános személyzeti tervezés

Legyen szó a tömlővezetékek rendszeres cseréjéről, a zsilipek korszerűsítéséről vagy a berendezések átalakításáról: Az LSBG projektjei kiterjedtek és összetettek. Egy közös előzetes ellenőrzés során ezért jegyzéket készítenek az összes tömlővezetékről és a szükséges csatlakozásokról és szerelvényekről, valamint a szelepekről és szivattyúkról, és rögzítik azok különleges szerkezeti jellemzőit. “Ennek alapján tervezzük meg az anyagokat és a munkatársakat, koordináljuk a munkafolyamatokat és készülünk fel a szerelési helyzetre – mindezt a megrendelőnkkel szorosan egyeztetve” – számol be Jochen Meyer a Hamburg-Billbrook-i kirendeltségről. Mivel a tömlővezetékeket a szabadban fektetik le, az időjárás- és ózonállóság nagy szerepet játszik: a napsütés és az eső, valamint a nagy hőmérséklet-ingadozások sokkal jobban megterhelik az anyagokat, mint például a száraz gyárépületben tapasztalt állandó környezeti feltételek. Az LSBG a jövőbeni ellenőrzési munkák egyszerűsítése érdekében jelenleg egy tömlőkezelő rendszert vezet be. Az új tömlőszerelvényeket a My.HANSA-FLEX portálon keresztül kezelik, és a meglévő szerelvényeket is utólagosan felszerelik az X-CODE segítségével.

Komplex összeszerelés

Míg a kisebb munkákat a gyors hidraulikai szerviz végzi, addig a teljes rendszerben lévő tömlővezetékek telepítéséhez az ipari szervizt használják, amely egy technikusokból álló csapattal rendelkezik. “A legnagyobb kihívást a szerelési helyzet jelenti, amely minden zsilipnél és árvízvédelmi kapunál más és más” – mondja Meyer. A munka megkezdése előtt a rendszert hidraulikusan nyomásmentesíteni kell, és az áramot ki kell kapcsolni, hogy a veszélyes területekre be lehessen lépni. Ezenkívül a technikusok egyéni védőfelszerelését és a helyszíni felszerelést az adott rendszerhez kell igazítani. A spektrum a mentőmellényektől és a biztonsági övektől kezdve a víz felől történő munkavégzéshez szükséges ereszkedőeszközökig és pontonokig terjed. Sok hely nehezen megközelíthető, a technikusoknak gyakran fej fölött kell dolgozniuk, vagy speciálisan felállított állványzatról kell leereszkedniük. “Pontosan ez teszi a munkát olyan vonzóvá – minden helyzetre megtalálni a megfelelő megoldást” – mondja Meyer.

Informatív olajelemzés

Az LSBG nagy jelentőséget tulajdonít a hidraulikaolaj minőségének rendszeres ellenőrzésének: “Az olajelemzésekkel időben felismerhetjük a fenyegető károkat, és így elkerülhetjük a teljes rendszerek meghibásodását” – magyarázza Strohmann. A HANSA-FLEX Fluid Service mind a 20 zsilipnél vesz olajmintát, közvetlenül a helyszínen elemzi azokat a laboratóriummal felszerelt elemzőjárműben, dokumentálja az eredményeket, és tanácsot ad az ügyfélnek a további eljárásról. Ha például kopást észlelnek az olajban, az a szivattyú kopásának kezdetét vagy a tömlővezetékek sérülését jelzi. A túl magas olajhőmérséklet, az erős szennyeződés vagy a víz megnövekedett aránya az olajban szintén jelzi, hogy hol van szükség konkrét intézkedésre. Az olajelemzés ugyanakkor gazdasági előnyöket is kínál: sok esetben a teljes olaj költséges cseréje elhagyható a meglévő olaj tisztítása és kezelése helyett. Legyen szó ipari szervizről vagy folyadékszervizről, a gyors hidraulikaszervizről vagy alkatrészértékesítésről a fióktelepen keresztül: Az LSBG a hidraulikai partner teljes portfólióját használja. Ez magában foglalja a szerelők képzését is. A HANSA-FLEX a központi kapcsolattartó a háttérben a komplex projektek koordinálásához.

A HANSA-FLEX Fluid Service mind a 20 zsilipnél vesz olajmintát, és közvetlenül a helyszínen, az elemző járműben elemzi azokat.

Tudjon meg többet

 • A hullámok csókja

  A Warnemündei Cruise Centerben nagy a nyüzsgés. Családok, párok és utazócsoportok minden korosztályból várakozóan vonszolják maguk után bőröndjeiket, és várakozó pillantásokat vetnek az AIDAbella tengerjáró hajóra.
  Tudjon meg többet
 • Időjárástól függetlenül útnak indulnak

  A Német Tengeri Kereső- és Mentőszolgálat (DGzRS) emberei és asszonyai évente jó 2000 alkalommal tapasztalnak vészhelyzeteket. Kihajóznak a tengerre, hogy segítsenek a bajba jutott embereken. Éjjel és nappal, szél és időjárás, nyár és tél.
  Tudjon meg többet
 • Egy bontóóriás akcióban

  A Plannerer Holding AG a HANSA-FLEX-szel való együttműködésre támaszkodik a 30 méteres kotrókar optimalizálásában
  Tudjon meg többet