Nyelv kiválasztása

Esc

Segítségnyújtás és kapcsolatfelvétel

Az Ön közvetlen kapcsolata velünk

Kérdése van szolgáltatásainkkal és termékeinkkel kapcsolatban? Vagy segítségre van szüksége?

Azonnali kiszolgálás
+36 30 552 6600

Hétfő - péntek

7:30 - 16:00

Szombat, vasárnap és munkaszüneti napok nem vehetők igénybe.

Vagy talán nem is olyan közvetlen?

Vasárnap és ünnepnapok nem vehetők igénybe

Lépjen kapcsolatba velünk
Kapcsolatfelvételi lehetőségek
Segítség és támogatás közvetlenül a helyszínen
Keresse meg a legközelebbi fiókot

Esc

12.03.2024

Csendes éjszaka, dolgos éjszaka

A karácsony általában az elmélkedés időszaka, amikor az emberek élvezhetik a nyugalmat és a csendet. De ez nem vonatkozik a KKF Fels GmbH & Co. karbantartó csapatára. KG. “Amikor mások szabadságra mennek, akkor indulnak be igazán a dolgok” – mondja Holger Stryck karbantartási vezető. Ő felel azért, hogy az autóipari beszállító hatalmas fröccsöntő gépei éjjel-nappal zavartalanul működjenek. 2020 végén megbízta a HANSA-FLEX-et, hogy cserélje ki a hidraulikatömlő-vezetékeket egy nagy gépen.

 • Fém

A karácsony általában az elmélkedés időszaka, amikor az emberek élvezhetik a nyugalmat és a csendet. De ez nem vonatkozik a KKF Fels GmbH & Co. karbantartó csapatára. KG. “Amikor mások szabadságra mennek, akkor indulnak be igazán a dolgok” – mondja Holger Stryck karbantartási vezető. Ő felel azért, hogy az autóipari beszállító hatalmas fröccsöntő gépei éjjel-nappal zavartalanul működjenek. 2020 végén megbízta a HANSA-FLEX-et, hogy cserélje ki a hidraulikatömlő-vezetékeket egy nagy gépen.

 

Ha ház lenne, simán villának nézhetnénk azt a hatalmas fröccsöntőgépet, amely a KKF Fels goslari székhelyének egyik gyártócsarnokában áll. Körülbelül 20 méter hosszú és majdnem öt méter magas. E méretek ellenére mozgathatónak kell lennie, hogy a fröccsöntőszerszámot ki lehessen nyitni és be lehessen zárni. A KKF Felsnek több ilyen óriás és számos kisebb méretű szerszámmal rendelkezik. A VW beszállítójaként a vállalat a nemzetközileg pozícionált OKE csoport részeként, mintegy 300 alkalmazottal a legkülönfélébb műanyag alkatrészeket gyártja. Az alkatrészek közé tartoznak a motortér légcsatornái, kerékjárati ívek, ajtóborítások és küszöbborítások. Az elektromobilitás megjelenése tovább növelte a vállalat megrendeléseinek számát. Az új ID sorozathoz a KKF Fels gyártja az aerodinamikailag optimalizált burkolatot az alvázhoz.

A granulátumtól a formáig

A műanyagot granulátumként szállítják, majd egy fűtött archimédeszi csigában cseppfolyósítják. “Az olyan műanyagok, mint a polietilén és a polipropilén már 230 °C-on feldolgozhatók, míg a poliamidoknál 300 °C-ra van szükség” – magyarázza Holger Stryck. Hatalmas hidraulikus hengerek tolják egymásra a fröccsöntő szerszám két masszív részét, és hihetetlen 2500 tonnás szorítóerővel préselik össze őket. Az archimédeszi csavar felépíti a nyomást, és egy sor apró fúvóka a megfelelő mennyiségű folyékony műanyagot juttatja a megfelelő helyre. Nagyméretű műanyag alkatrészek esetében körülbelül egy percig tart, amíg a munkadarab kellően lehűl, hogy elég szilárd legyen a további feldolgozáshoz. Ezután a hidraulikus hengerek ismét kinyitják a szerszámot, és a robotok teljesen automatikusan eltávolítják a terméket.

A karbantartásért felelős vezető számára nem könnyű megtalálni a megfelelő időpontot a rendszeres tömlőcserére. A gépek éjjel-nappal három műszakban működnek.

Karácsonyi csúcsidőszak

Ezt az összetett folyamatot nagyrészt hidraulikusan szabályozzák. Közel 200 hidraulikus tömlővezeték köti össze az olajtartályt az aggregátokkal és a hengerekkel. Amikor eljött a tervezett tömlővezeték-csere ideje, Holger Stryck a HANSA-FLEX ipari szervizéhez fordult. A mindössze néhány száz méterre lévő goslari kirendeltséggel azóta dolgozik együtt, hogy 30 évvel ezelőtt csatlakozott a vállalathoz. A karbantartási vezető számára nem könnyű megfelelő időpontot találni. “A gépeink éjjel-nappal három műszakban működnek” – magyarázza. Hiszen amíg Wolfsburgban futnak a szerelőszalagok, addig a beszállítóknak is lépést kell tartaniuk a termelési ciklussal. Ha a szállítás meghiúsulna, és a wolfsburgi termelés megszakadna, a vállalatnak magas pénzügyi szankciókkal kellene szembenéznie. Ennek megfelelően a karbantartási munkák időablakát évente néhány napra szűkítik: “Húsvét, mennybemenetel napja vagy karácsony – mindig akkor tudunk dolgozni, amikor a VW összeszerelő sorai leállnak” – mondja Stryck. Ezért ennek a gépnek az idejét december 21. és 23., majd december 28. és 30. közé tervezte.

Más részlegek segítenek

A HANSA-FLEX ipari szervizének csúcsidőszaka van Wolfsburg környékén. “Minden beszállító a karácsonyi ünnepeket karbantartási munkákra akarja felhasználni” – mondja Frank Drietz, a HANSA-FLEX észak-keleti régió ipari szolgáltatásainak vezetője. A VW beszállítóiért felelős hannoveri terület számára ez a hat alkalmazottal lehetetlen lenne megoldható. “De képesek vagyunk más területek szerviztechnikusait igénybe venni, hogy a regionális és szezonális csúcsokat lefedjük” – mondja Drietz. Muhamed Grosonja szervizvezető, aki a hannoveri ipari szerviz számára a KKF Felsnél a hidraulikatömlő-vezetékcserét szervezte, hálás, hogy kollégái segítettek neki: “16 alkalmazott állt rendelkezésemre, és csak a KKF Felsnél hatot kellett beosztanom a tömlővezetékek cseréjére”.

Optimalizált húzó lánc

A szoros ütemterv miatt a HANSA-FLEX csapata előzetesen időt szakított arra, hogy a helyszínen elemezze a gépet, azonosítsa a gyenge pontokat és tanácsot adjon az ügyfélnek. Különösen a húzó láncot kellett optimalizálni, amely a gép mozgása során a hidraulikus tömlővezetékeket vezeti. A tömlővezetékek lazán álltak benne, és a láncnak ütköztek, ami nagymértékben megnövelte a kopást. A megoldás: A Grosonja csapata a tömlővezetékek fedőlapjainak és rögzítőelemeinek használatával megnövelte mind a tömlővezetékek, mind a lánc élettartamát. Az új tömlővezetékek felszerelésekor a szerviztechnikusok részben megnövelték a visszatérő vezetékek névleges szélességét, hogy elkerüljék a felgyülemlett hőt, és optimalizálták a szerelési pozíciókat, hogy megakadályozzák a hidraulikus tömlővezetékek csavarodását. Hat nap elteltével a csere időben befejeződött, és a rendszer újratöltődött. Holger Stryck ezt a rugalmasságot és megbízhatóságot értékeli a hidraulikapartnerében: “Számunkra a dolgokat mindig gyorsan kell elvégezni. Ezért jó tudni, hogy mindig számíthatunk a megfelelő szintű szolgáltatásra, minőségre és gyorsaságra.”

Tudjon meg többet

 • Közelség, rövid reakcióidő

  Legyen szó ipari, folyékony vagy 24 órás szolgáltatásokról, a HANSA-FLEX minden szolgáltatását kiemelkedő megbízhatóság, gyorsaság és nagyfokú közelség jellemzi. A BSH Hausgeräte GmbH Bad Neustadt-i porszívógyára számára ez a közelség még nagyobb, mint valaha - egy egyszerű okból: az üzem és a helyi HANSA-FLEX fióktelep közvetlen szomszédok.
  Tudjon meg többet
 • Sokoldalúság tisztán és egyszerűen

  A világ egyik vezető poliuretán (PUR) műanyag gyártója a Hennecke GmbH az észak-rajna-vesztfáliai Sankt Augustinban, Bonn közelében.
  Tudjon meg többet
 • Felkészülés egy földalatti támadásra

  A fúrófej 58 forgó vágófejjel rágja át magát a hegyen. Az 5500 lóerővel hajtott alagútfúró gép a gneiszbe fúrja magát, és lassan, de biztosan áthajtja a Gotthard-bázisalagutat a hegyen. A 21. század úttörő teljesítménye, amely új távlatokat nyit az Alpokon átvezető vasúti közlekedés előtt.
  Tudjon meg többet