Nyelv kiválasztása

Esc

Segítségnyújtás és kapcsolatfelvétel

Az Ön közvetlen kapcsolata velünk

Kérdése van szolgáltatásainkkal és termékeinkkel kapcsolatban? Vagy segítségre van szüksége?

Azonnali kiszolgálás
+36 30 552 6600

Hétfő - péntek

7:30 - 16:00

Szombat, vasárnap és munkaszüneti napok nem vehetők igénybe.

Vagy talán nem is olyan közvetlen?

Vasárnap és ünnepnapok nem vehetők igénybe

Lépjen kapcsolatba velünk
Kapcsolatfelvételi lehetőségek
Segítség és támogatás közvetlenül a helyszínen
Keresse meg a legközelebbi fiókot

Esc

12.03.2024

Energiatermelés hulladékból

A Stapelfeldi hulladék-erőműben a hulladékot villamos energia és hő előállítására használják fel.

 • Energiaipar

A Szövetségi Statisztikai Hivatal szerint minden felnőtt német évente 158 kg maradék hulladékot termel. Összesen mintegy 130 milliárd tonna hulladék keletkezik országszerte, amelynek 82%-át újrahasznosítják – nemcsak újrahasznosítással, hanem termikus hulladékkezelő üzemek segítségével is. Az EEW Energy from Waste 16 ilyen erőművet üzemeltet Németországban, köztük egyet a schleswig-holsteini Stapelfeldben. A HANSA-FLEX ipari tömlőket szállít a hulladékégető üzem (WIP) füstgáztisztító rendszeréhez, és gondoskodik az üzem tömlőkezeléséről.

 

“A Stapelfeldi hulladékhasznosító üzem naponta akár 1400 tonna hulladékot is újrahasznosít” – mondja Christian Riepold, az EEW Energy from Waste Stapelfeld GmbH junior mérnöke. Mit kezd ennyi hulladékkal? “Elégetjük a két hulladékégetőnk egyikében” – mondja Riepold mosolyogva – “mert a hulladék olyan erőforrás, amely nagyon hatékonyan felhasználható energiatermelésre. És mi itt pontosan ezt tesszük.” Az “itt” alatt egy négy és fél hektáros területet ért, amelyen számos különböző épület áll szorosan egymás mellett. “Az egész üzemnek csak az egyharmadát szánjuk a hulladék elégetésére” – magyarázza Riepold. “A kétharmadot a füstgáztisztító rendszer teszi ki.” De hogyan lesz a hulladékból energia?

Hőhasznosítás

Reggel 6:35 a Stapelfeldi hulladékégető mű telephelyén: az első teherautók már a kirakodócsarnokba hozták a hulladékot, ahonnan egy hatalmas betoncsúszdán keresztül a szemétbunkerbe szállítják. Naponta 140 jármű érkezik ide. A 6000 tonna befogadóképességű bunker elegendő helyet kínál. “Készletre van szükségünk, hogy hétvégén is biztosítani tudjuk az ellátást” – magyarázza Riepold. A darukezelő, aki egy szagmentes üvegdobozból nézi a hulladékhegyeket, egy öt tonnás markológéppel alaposan összekeveri a hulladékot. “A hulladék csak akkor ég el egyenletesen és kevés maradékkal, ha a keverék kiegyensúlyozott” – mondja Riepold. A darukezelő ezután a hulladékkeveréket a két adagoló tartály egyikébe dobja, ahonnan az az égetőbe kerül. “Itt a hőmérséklet egész évben több mint 1000 Celsius-fokos” – mondja Riepold. “Ilyen magas hőmérsékleten a hulladék magától elég.” A hulladékégetőből származó hő 380 Celsius-fokos hőmérsékleten óránként mintegy 63 tonna vízgőz keletkezik, amely 26,5 bar nyomáson egy turbinát hajt meg. Így évente 136 000 megawattóra villamos energiát állítanak elő, ami 39 000 háztartás számára elegendő.

Tiszta és hatékony vállalkozás

Miután a gőz elvégezte a munkáját és meghajtotta a turbinát, a hőmérséklete még mindig 130 Celsius-fok. “Ezt az energiát továbbítjuk a távfűtési hálózatba. Így optimálisan használjuk ki a tüzelőanyagokat, és környezetbarát fűtési energiát biztosítunk a környékünk lakói számára”.” A hulladék fűtőértéke ugyanis a lignitéhez hasonló, de lényegesen kevesebb szén-dioxidot bocsát ki. Ráadásul a Stapelfeldi üzem Európa egyik legtisztább hulladékégető létesítménye. “Kibocsátásunk messze az előírt határértékek alatt van” – mondja Riepold. Ez az optimális égés mellett a rendkívül modern füstgáztisztító rendszernek köszönhető, amely füstgázmosókból, valamint elektromos és aktívszenes szűrőkből áll. A hulladék is az eredeti térfogatának tíz százalékára zsugorodik, majd szintén újrahasznosításra kerül: A salakot feldolgozzák és útépítésben használják fel, a pernyét és a szűrt port pedig régi bányaaknák feltöltésére használják, hogy megakadályozzák a talaj süllyedését. A füstgáztisztító rendszerből származó szennyezett vizet szintén kezelik és újra felhasználják.

/

Szakértői támogatás

A füstgázmosókban a nedves füstgáztisztításból származó szennyvizet az úgynevezett “vízházban”, egy 37 méter magas épületben dolgozzák fel és párologtatják el, amelyen csövek és tömlők kanyarognak keresztül. Itt találhatók a HANSA-FLEX Industrial Service szakemberei. “Itt gondoskodunk az összes tömlővezetékről” – jelenti Jacek Boraczynski, a HANSA-FLEX ügyfélmenedzsere.

A cél egy hatékony tömlőkezelési rendszer létrehozása. Ennek alapja az X-CODE, amely minden egyes tömlőt egyedileg azonosít. “Ez két okból is fontos” – mondja Riepold. “A MY.HANSA-FLEX ügyfélportálon láthatjuk, hogy az egyes tömlővezetékek mióta vannak használatban, és hogy mikor esedékes a következő vizsgálat. Ezenkívül mostantól gyorsan és egyszerűen tudunk pótalkatrészeket rendelni.”

/

Ennek érdekében a HANSA-FLEX ipari tömlőközpont Geisenfeldben és a speciális tömlőgyártó üzem Hamburg-Stellingenben kéz a kézben dolgozik. “A speciális tömlőket szerelvények nélkül szerezzük be és magunk szereljük össze” – jelenti Boraczynski. Ez vonatkozik a CHEM UPE SD ipari tömlőre is, amelyet a vízházba szerelnek be. “Ez a vegyi anyagokat szállító szívótömlő nagyon tartós. A füstgázmosókból származó víz és szennyvíz mellett gipsziszapot és a szennyvízkezelésből származó sós közeget is szállít” – magyarázza Boraczynski. Ezenkívül a HANSA-FLEX korrózióálló műanyag szerelvényeket használ. “Így akár tízéves élettartamot is biztosíthatunk” – teszi hozzá.

A munkát rutinszerűen és szakszerűen végzik. “A magunk részéről nem kell sok támogatást nyújtanunk” – mondja Riepold boldogan. “Mindössze naponta kétszer gyűlünk össze, reggel, hogy meghatározzuk a napi célokat, és este, hogy ellenőrizzük azok teljesítését.” A projekt, amelynek során 160 tömlővezetéket fektettek le, alig nyolc hét alatt készült el. A HANSA-FLEX azóta is támogatja a stapelfeldi hulladékégető üzemet. Az ellenőrzési időpontokban az ipari szolgálat minden tömlőt alaposan megvizsgál. “Az együttműködés éppen megfelelő: hatékony karbantartás egy hatékony hulladékégető üzemhez” – összegzi Riepold.

Tudjon meg többet

 • Nagy elvárások

  Ez Berlin egyik legnagyobb jövőbeli projektje: Siemensstadt 2.0 néven a Siemens mintegy 70 hektáros berlin-spandaui ipari területén egy modern, a munka-, kutatási és lakóhelyeket ötvöző városfejlesztés jön létre. A városi termelési létesítmények, kutatóközpontok és irodahelyiségek mellett a már működő vállalatok és induló vállalkozások számára lakásokat, diáklakásokat és közösségi létesítményeket is terveznek. A meglévő épületek egy…
  Tudjon meg többet
 • A szél betakarítása

  A szélturbinák fejlesztése terén szerzett több mint 26 éves tapasztalatával a Nordex SE a terület egyik legjelentősebb szereplője.
  Tudjon meg többet
 • A talaj urai

  Az Oldenburger Münsterland. Itt, Cloppenburg és Vechta körzetében a föld lapos, a helyiek "plattdeutsch" nyelven beszélnek, és állandóan "Moin"-nal köszönnek egymásnak. A régió lakói pedig ugyanolyan rusztikusak, egyszerűek és melegszívűek, mint az időtlen üdvözlésük. Az Oldenburger Münsterland szívében fekszik Emstek falu. Emstek 1972 óta a Hans Wübben GmbH - a földmunkákra specializálódott vállalkozás - telephelye.
  Tudjon meg többet