Nyelv kiválasztása

Esc

Segítségnyújtás és kapcsolatfelvétel

Az Ön közvetlen kapcsolata velünk

Kérdése van szolgáltatásainkkal és termékeinkkel kapcsolatban? Vagy segítségre van szüksége?

Azonnali kiszolgálás
+36 30 552 6600

Hétfő - péntek

7:30 - 16:00

Szombat, vasárnap és munkaszüneti napok nem vehetők igénybe.

Vagy talán nem is olyan közvetlen?

Vasárnap és ünnepnapok nem vehetők igénybe

Lépjen kapcsolatba velünk
Kapcsolatfelvételi lehetőségek
Segítség és támogatás közvetlenül a helyszínen
Keresse meg a legközelebbi fiókot

Esc

12.03.2024

Nagy elvárások

Ez Berlin egyik legnagyobb jövőbeli projektje: Siemensstadt 2.0 néven a Siemens mintegy 70 hektáros berlin-spandaui ipari területén egy modern, a munka-, kutatási és lakóhelyeket ötvöző városfejlesztés jön létre. A városi termelési létesítmények, kutatóközpontok és irodahelyiségek mellett a már működő vállalatok és induló vállalkozások számára lakásokat, diáklakásokat és közösségi létesítményeket is terveznek. A meglévő épületek egy része megmarad, míg számos termelési helyszínnek helyet kell majd adni. A projekt részeként a Siemens Energy az elektromos kapcsolóberendezések csőgyártását a HANSA-FLEX-hez szervezte ki.

 • Energiaipar

Ez Berlin egyik legnagyobb jövőbeli projektje: Siemensstadt 2.0 néven a Siemens mintegy 70 hektáros berlin-spandaui ipari területén egy modern, a munka-, kutatási és lakóhelyeket ötvöző városfejlesztés jön létre. A városi termelési létesítmények, kutatóközpontok és irodahelyiségek mellett a már működő vállalatok és induló vállalkozások számára lakásokat, diáklakásokat és közösségi létesítményeket is terveznek. A meglévő épületek egy része megmarad, míg számos termelési helyszínnek helyet kell majd adni. A projekt részeként a Siemens Energy az elektromos kapcsolóberendezések csőgyártását a HANSA-FLEX-hez szervezte ki.

 

A kapcsolóberendezéseket például transzformátorállomásokon használják, ahol a nagyfeszültséget kisfeszültséggé alakítják át. “Erre az átalakításra azért van szükség, mert a villamos energiát nagyfeszültségen továbbítják hosszú szállítási útvonalakon a kisebb teljesítményveszteség miatt, míg a végfelhasználókat kisfeszültséggel látják el” – magyarázza Lars Wassermann, a Siemens Energy termékmérnöke és projektmenedzsere. A megszakítók feladata, hogy hiba, például túlterhelés vagy rövidzárlat esetén leválasszák a hálózat feszültségellátását. A HANSA-FLEX az idei évtől kezdődően 6-22 mm külső átmérőjű rézből, sárgarézből és rozsdamentes acélból készült gázvezetékeket, valamint a megszakítókban használt több mint 100 alkatrészcsoporthoz és az egyedi megoldásokhoz illeszkedő szerelvényeket szállít.

A HANSA-FLEX több mint 100 megszakítókban használt szerelvényhez szállít rézből, sárgarézből és rozsdamentes acélból készült gázcsöveket 6-22 mm külső átmérőig, valamint a hozzájuk illeszkedő szerelvényeket.

Gázzal szigetelt

A HANSA-FLEX csővezeték az egy- vagy hárompólusú, tokozott megszakítók tartóalapjába van beépítve, és egy folytonos gázkamrát képez, amely az inert gáz kén-hexafluoridot (SF6) tartalmazza. “Nagy elektromos stabilitása és magas hővezető képessége miatt kiválóan alkalmas az elektromos vezetékek szigetelésére” – magyarázza Wassermann. A gáz emellett központi szerepet játszik az áramáram megszakításakor keletkező ív kioltásában. Mivel a szétválasztási folyamat során a kapcsolóérintkezők közötti távolság még nem elegendő a szigeteléshez, rövid időre átvillanó feszültség, az úgynevezett “ív” keletkezik. “Az öntömörítési elv miatt az érintkezők kinyitásakor gázáram keletkezik a megszakítóegységekben” – foglalja össze Wassermann a Siemens által 1973-ban szabadalmaztatott eljárást. “Ez megnöveli a dielektromos szilárdságot az érintkezőnyílás területén, így az ív rövidebb távolságon belül kialszik, mint például a légszigetelt kapcsolók esetében”.

Biztonság szempontjából tesztelve

A 72,5 és 1200 kilovolt közötti feszültségeknél a biztonság a legfontosabb. A Siemens Energy ezért átfogó típusteszteket végez, amelyek során a kapcsolókat 10 000 alkalommal folyamatosan kapcsolják, jegelik vagy felmelegítik az áramellátás által. A végső minőségellenőrzés minden egyes kapcsolónál a teljes körű rutinvizsgálat részeként történik. A csöveket szintén átfogó vizsgálatnak vetik alá: “Rendszeres rutinvizsgálatokat végzünk, hogy biztosítsuk a szivárgásmentességüket” – magyarázza Ralph Berge, a HANSA-FLEX gyártási terület projektjeinek vezetője. Mivel a felhasznált SF6 gáznak nagyon nagy az üvegházhatása, a megszakítók gyártóira és üzemeltetőire egyaránt szigorú előírások vonatkoznak. “Az évi 0,1%-os gázveszteséggel a Siemens Energy messze a Nemzetközi Elektrotechnikai Bizottság által előírt határérték alatt van” – jelenti Wassermann.

/

Jó úton haladunk

A Siemens Energy igényeinek tervezésekor előre meghatározza, hogy mikor lesz szükség egyedi csőszerelvényekre. A csőszerelvények mérete a kapcsolóberendezés méretéhez kapcsolódik, amely viszont a feszültségtől függ: Egy 145 kilovoltos megszakítóhoz a tartóalap akár 4 méter hosszú is lehet. “Egy megszakítóhoz akár 7 csővezetéket is felszerelnek” – magyarázza Berge. “Ezen kívül vannak ügyfélspecifikus rendszerek, amelyekhez rövid határidővel egyedi megoldásokat is készítünk”. A HANSA-FLEX a drezdai speciális csőgyártó üzemtől a Siemens berlini Falkensee-i átmeneti raktárába történő 230 kilométeres szállításhoz a csővezetékeket speciálisan erre a célra tervezett, helytakarékos konténerekbe csomagolja. A sikeres audit bizonyítja, hogy minden folyamat zökkenőmentesen zajlik a megrendelés beérkezésétől az áru elküldéséig.

Újítások a láthatáron

“A HANSA-FLEX fontos fejlesztési partner” – jelentette Wassermann. A két vállalat technikusai számos workshopon találkoztak, hogy közösen vigyék előre az innovációkat. Ez a megközelítés kifizetődő: “A rozsdamentes acélcsövek forrasztás helyett hegesztéssel tudtuk javítani a minőséget” – mondja Berge boldogan. “Ennek oka, hogy a forrasztáshoz használt folyasztószer korrodáló hatású, és a tisztítás is időigényes.” A folyadékspecialista know-how-ja további fejlesztéseknél is keresett, például a tiszta levegővel, SF6-gáz nélküli természetes szigetelőközeggel működő áramkör-megszakítóknál.

Tökéletesen megtervezve

A koordináció mindig nagy kihívást jelent egy ilyen méretű projektnél, a szűkös időkeret pedig egy másik kihívás. “Berge úr és én kettős menedzsmentcsapatként koordináltuk a feladatokat, és szorosan együttműködtünk az összes résztvevővel – a legforgalmasabb fázisban naponta is” – számol be Wassermann. És még a Covid-19 világjárvány sem tudta lelassítani a projektet. “Március közepétől kezdve csak virtuálisan találkoztunk” – mondja Wassermann, majd hozzáteszi: “De ez nagyon jól működött.”

Tudjon meg többet

 • Energiatermelés hulladékból

  A Stapelfeldi hulladék-erőműben a hulladékot villamos energia és hő előállítására használják fel.
  Tudjon meg többet
 • A szél betakarítása

  A szélturbinák fejlesztése terén szerzett több mint 26 éves tapasztalatával a Nordex SE a terület egyik legjelentősebb szereplője.
  Tudjon meg többet
 • Nagyon különleges fából faragott

  A Pfeiffer-csoport lauterbachi faipari üzemének 2009-es megalapítása óta a HANSA-FLEX az első számú kapcsolattartó a hidraulika és a kapcsolódó szolgáltatások terén.
  Tudjon meg többet