Nyelv kiválasztása

Esc

Segítségnyújtás és kapcsolatfelvétel

Az Ön közvetlen kapcsolata velünk

Kérdése van szolgáltatásainkkal és termékeinkkel kapcsolatban? Vagy segítségre van szüksége?

Azonnali kiszolgálás
+36 30 552 6600

Hétfő - péntek

7:30 - 16:00

Szombat, vasárnap és munkaszüneti napok nem vehetők igénybe.

Vagy talán nem is olyan közvetlen?

Vasárnap és ünnepnapok nem vehetők igénybe

Lépjen kapcsolatba velünk
Kapcsolatfelvételi lehetőségek
Segítség és támogatás közvetlenül a helyszínen
Keresse meg a legközelebbi fiókot

Esc

12.03.2024

Halkan suttognak a levelek

A BSR Németország legnagyobb kommunális hulladékkezelő vállalata és a német főváros 15 legnagyobb munkaadójának egyike.

 • Hulladék ártalmatlanítás

Berlin Európa legzöldebb metropolisza. A főváros utcáit több mint 400 000 fa szegélyezi. De ugyanazok a fák, amelyek tavasszal és nyáron olyan pompásak, ősszel – szó szerint – rengeteg munkát jelentenek. Ilyenkor az utcákat és tereket több mint 100 000 köbméternyi falevél borítja. Ez több mint 3000 HANSA-FLEX szervizkonténer megtöltéséhez elegendő. Ennek a hatalmas mennyiségű lombnak az eltakarítása csak egy a Berliner Stadtreinigung (BSR) számos feladata közül.

 

A BSR a legnagyobb németországi kommunális hulladékgazdálkodási ügynökség és a főváros 15 legnagyobb munkaadójának egyike. Közel 5500 férfi és nő dolgozik nap mint nap keményen, 4000 kilométernyi utat, gyalogutat és teret tart tisztán, és üríti ki az 1,8 millió berlini háztartás szemeteseit. Ahhoz, hogy ezt a mamutfeladatot is el tudják látni, a vállalat több mint 2000 járműből álló flottát tart fenn. Ezek közé tartoznak a hókotrók és a szórógépek, a porszállító kocsik és az utcaseprők.

Annyi munka – olyan kevés idő

De térjünk vissza a levelekhez: Ahogy ősszel egyre hidegebbek az éjszakák, a fák gyökerei egyre kevesebb vizet képesek felvenni a talajból. A leveleken keresztül továbbra is sok folyadék párolog el. A legtöbb lombhullató fa ezt a veszteséget úgy állítja meg, hogy megszakítja a lombozat vízellátását. A levelek ekkor már nem képesek klorofillt termelni, és vörösre, sárgára vagy barnára színeződnek. Amikor a fák ősszel levetik fényes ruhájukat, a BSR emberei tudják, hogy a “nagy levélhadjárat” megkezdődött. A narancssárga ruhás alkalmazottaknak rövid időn belül hatalmas mennyiségű eszközt kell mozgósítaniuk. Mert a nedves levelek az utakon, kerékpárutakon és járdákon gyorsan veszélyessé válnak. Megnövelik az autók féktávolságát, és állandó csúszásveszélyt jelentenek a gyalogosok, kerékpárosok és motorosok számára.

Kézzel és géppel

Így az utak megtisztítása az élénk színű levelektől a lehető leggyorsabban biztonsági kérdéssé is válik. Ahol csak lehet, a BSR útkarbantartó járműveket küld a levelek összegyűjtésére. Az ő munkájukat nagyban megkönnyíti, ha az autók a járdaszegélyeken és a parkolóhelyeken parkolnak. Szükség esetén mozgatható táblák jelzik az ideiglenes parkolási tilalmat. Sok olyan hely is van, ahová a gépek nem tudnak bemenni, ilyenkor kézzel kell a leveleket felsöpörni. A biztonság mellett a kártevők elleni védekezés is indokolja, hogy a lehető leghamarabb el kell távolítani a leveleket. A bányászmoly például veszélyezteti a városszerte található mintegy 60 000 fehér virágú lógesztenyefa egészségét. Az ezzel a molylepkével fertőzött fák már júliusban elveszítik lombjukat, de az apró kártevő bábjai éppen ezekben a levelekben töltik a telet. A betegség terjedésének megállítása érdekében ezeket a leveleket összegyűjtik és professzionális rendszerekben, 55 °C feletti hőmérsékleten komposztálják. Így a lepkebábok elpusztulnak.

/

Az üvegházhatású gázok csökkentése

Általánosságban elmondható, hogy a környezet és erőforrásainak védelme nagyon fontos ügy a BSR számára. 2007-ben az országban elsőként német tulajdonú vállalatként klímavédelmi megállapodást kötöttek Berlin tartományával. E megállapodás keretében a hulladékkezelő vállalat vállalta, hogy 2010-ig évente 121 000 tonnával csökkenti CO₂-kibocsátását. Az évi 130 000 tonnás csökkentéssel saját ambiciózus célkitűzésüket is túlszárnyalták. 2011-ben újabb megállapodást kötöttek.

A CO₂-kibocsátás sikeres csökkentésének oka a rendkívül hatékony, ultramodern újrahasznosítási rendszer. Ezzel a rendszerrel 84 000 tonna üvegházhatású gázt fogtak fel és hasznosítottak újra a hulladéklerakókban, amelyek most már mind zártak. A BSR emellett Európa legmodernebb hulladékégető üzemét működteti Spandau külvárosában. Az üzem 2011-ben mintegy 523 000 tonna szemétből annyi energiát nyert vissza, hogy több mint 61 000 háztartást tudott ellátni árammal és 35 000 háztartást hőenergiával.

2013-ban egy biogáz-fermentáló üzem lépett működésbe. Ez is a maga nemében a legmodernebb technológiára épül. Ez a létesítmény évente mintegy 60 000 tonna biohulladékot alakít biogázzá. A tervek szerint a jövőben ezt a gázt a megfelelően felszerelt szemétszállító járművek meghajtására használják majd. Ennek eredményeképpen az ilyen járművek által megtett több ezer kilométer több mint fele nem jelent majd semmiféle éghajlati terhelést. A jövő másik lehetősége a biogén hulladékanyagok, például a lehullott levelek hidrotermikus karbonizálása. Az üzem 200 °C-on és 20 bar nyomáson környezetbarát bioszén előállítására képes. Ezt az eljárást még tesztelik.

Merjünk új koncepciókat elfogadni

A BSR igazi úttörő a települési hulladékgazdálkodási vállalatok között az éghajlatvédelem terén. Ez nem kis részben annak köszönhető, hogy a vállalat hajlandó új koncepciókat kipróbálni. Jelenleg Berlinben található a világ első üzemképes hulladékgyűjtő járműve, amely üzemanyagcellával működik. Ennek a járműnek a hidraulikus rakodórendszerét kizárólag a csúcstechnológiás cella hajtja. Gyakorlatilag a BSR által üzemeltetett összes járműbe hidraulikus rendszert építettek be. Ezek emelik és eresztik le a szemeteseket, állítják függőlegesbe a szemétszállító billenők rakodófelületeit, vagy mozgatják az utcaseprő gépek keféit.

/

Hulladék-eltávolítás hidraulikával

Természetesen ezeknek a járműveknek a hidraulikája is rendszeres szervizelést és alkalmankénti javítást igényel. A BSR két saját műhelyében a BSR munkatársai végzik a járműpark karbantartását. A hidraulikus alkatrészellátás folyamatos biztosítása érdekében a hulladékgazdálkodási vállalat többek között a HANSA-FLEX AG szolgáltatásaira támaszkodik. A Berlin-Marzahn-i fióktelepen keresztül egyetlen forrásból szállítjuk a hidraulika minden területére vonatkozó termékeket. személyesen, gyorsan és megbízhatóan Európa legzöldebb metropoliszában.

Tudjon meg többet

 • Energiatermelés hulladékból

  A Stapelfeldi hulladék-erőműben a hulladékot villamos energia és hő előállítására használják fel.
  Tudjon meg többet
 • Kincsvadászat

  Hifi-berendezések, számítógépek, telefonok: elektronikus korunk jelképei halmozódnak fel a goslari Electrocycling GmbH telephelyén. A vállalat tevékenysége kincsvadászatot jelent, mert ez a sok hulladék értékes nyersanyagokat tartalmaz. Ezeket egy kifinomult eljárással nyerik ki és dolgozzák fel újrafelhasználásra. A HANSA-FLEX is hozzájárul az újrahasznosítási műveletek zökkenőmentes működéséhez, mivel a nehézgépek - a kerekes rakodóktól az aprítógépekig -…
  Tudjon meg többet
 • Egy bontóóriás akcióban

  A Plannerer Holding AG a HANSA-FLEX-szel való együttműködésre támaszkodik a 30 méteres kotrókar optimalizálásában
  Tudjon meg többet