Nyelv kiválasztása

Esc

Segítségnyújtás és kapcsolatfelvétel

Az Ön közvetlen kapcsolata velünk

Kérdése van szolgáltatásainkkal és termékeinkkel kapcsolatban? Vagy segítségre van szüksége?

Azonnali kiszolgálás
+36 30 552 6600

Hétfő - péntek

7:30 - 16:00

Szombat, vasárnap és munkaszüneti napok nem vehetők igénybe.

Vagy talán nem is olyan közvetlen?

Vasárnap és ünnepnapok nem vehetők igénybe

Lépjen kapcsolatba velünk
Kapcsolatfelvételi lehetőségek
Segítség és támogatás közvetlenül a helyszínen
Keresse meg a legközelebbi fiókot

Esc

12.03.2024

Fehér arany Ochsenfurtból

A cukor sokáig csak a gazdagok és a hatalmasok számára volt elérhető, és a 19. században a “fehér arany” státuszát élvezte. Csak az ipari méretű cukorgyártó üzemek bevezetésével vált megfizethetővé a társadalom minden rétege számára. Az európai piacvezető Südzucker AG 150 éve teszi egy kicsit édesebbé az életünket. A korábban kézzel végzett folyamatok ma már a hidraulikus rendszerek feladata.

 • Vegyipar

A cukor sokáig csak a gazdagok és a hatalmasok számára volt elérhető, és a 19. században a “fehér arany” státuszát élvezte. Csak az ipari méretű cukorgyártó üzemek bevezetésével vált megfizethetővé a társadalom minden rétege számára. Az európai piacvezető Südzucker AG 150 éve teszi egy kicsit édesebbé az életünket. A korábban kézzel végzett folyamatok ma már a hidraulikus rendszerek feladata.

 

Ochsenfurtban, a Main folyó partján áll a Südzucker AG kilenc németországi cukorgyárának egyike. Az ochsenfurti gyárat 1951-ben alapították, ez volt az első új gyár, amely 1945 után épült. Néhány épület és rendszerrész még mindig megvan abból az időből, sőt, néhányat még ma is használnak. A cukorgyártáshoz használt berendezések többsége azonban ultramodern, mert a legújabb technológia elengedhetetlen ahhoz, hogy a cukor iránti hatalmas keresletet ki lehessen elégíteni.

Több mint 100 napos kampány

A cukrot cukorrépából állítják elő. Mivel a cukrot évente csak egyszer lehet betakarítani, a cukorgyártás szezonális üzlet. Az úgynevezett kampány évente 100 napig tart – szeptember és január között. Így nevezik azt az időszakot, amikor a cukrot kitermelik. Ebben az időszakban naponta 15 000 tonna cukorrépát dolgoznak fel cukorrá Ochsenfurtban. A kampány ideje alatt naponta 600 répával megrakott teherautó hajt be a gyár területére.

Minden a cukortartalomról szól

Az üzem számára 4 400 gazdálkodó termeszt cukorrépát 25 200 hektáron (kb. 62 270 hektár). A gyár vízgyűjtő területe északon a Rhön folyótól délen a nagy Nürnbergi kerületig, keleten a Steigerwald parktól nyugaton a Spessartig terjed. Minden egyes cukorrépa-szállítmányból mintát vesznek, és ezeket cukortartalomra és más fontos anyagokra vonatkozóan elemzik. Megállapítják azt is, hogy mennyi talaj tapad még a cukorrépához. Ez az elemzés szolgál alapul a cukorrépa árának megállapításához és a termesztési tanácsadáshoz is. A répát billenővel rakodják ki, és alapos mosás után egyenesen a feldolgozásra vagy a raktárba szállítják.

A répától a kávéscsészéig

A céklát vékony csíkokra szeletelik, előmelegítik a cossette scalderben, majd az extrakciós toronyba kerülnek. A berendezésen keresztül 70 °C-os vizet öntünk át, hogy a cukrot kivonjuk a répasejtekből, és nyers gyümölcslevet nyerjünk. A felhasznált répacsíkokat hidraulikus csigaprésszel és forró levegővel szárítják. A természetes meszet és a szén-dioxidot a mészégető kemencében nyerik vissza, és egymás után adagolják a nyersléhez. Ily módon a nem cukortartalmú anyagokat megkötik és kicsapják. Ami megmarad, az egy tiszta, híg lúg, amely körülbelül 16 százalék cukrot tartalmaz. A híg löttyöt több hőfokozatban addig sűrítik, amíg sűrű, aranybarna színű lé marad. A cukortartalom ekkor 72 százalék.

Kristályosodás

A következő lépésben a sűrű levet kristályok kialakulásáig “forralják”. A kristályokat centrifugálják, hogy a szirupot elválasszák a kristályoktól. A szirup utolsó maradványait forró vízzel öblítik le. A folyamat végén a megmaradt cukorkristályok üvegtiszták, de a fényt megtörve hófehérnek tűnnek. Ezt a cukrot ezután feloldják és újrakristályosítják, hogy finomított cukrot – a legnagyobb tisztaságú cukrot – kapjanak.

További feldolgozás és fenntarthatóság

A kész cukrot megszárítják, lehűtik és cukorsilókban tárolják. A cukor több mint 80 százalékát a feldolgozóiparba szállítják, ahol cukrászati termékek, italok vagy pékáruk előállítására használják fel. Közel 20 százalékát feldolgozzák a különböző hazai cukorfajtákká és csomagolják. A folyamat valamennyi mellékterméke visszakerül a természetes körforgásba: A préselt cukorrépaszeleteket állati takarmányként használják fel, a melaszt az élesztő- vagy vegyes takarmányiparban használják fel. A lé tisztításakor keletkező karbolos mész kiváló biológiai trágya. A folyamat elején lemosott földet kezelik és visszaszórják a földekre.

A tömítéstől a fémtömlőig

A két kampány közötti időt a Südzucker alkalmazottai nem a tétlenségnek szentelik. Éppen ellenkezőleg. A gépek és berendezések karbantartására és szervizelésére, valamint a beruházások tervezésére és végrehajtására használják fel. A HANSA-FLEX würzburgi telephelyének munkatársai számára ez az az időszak, amikor minden hidraulikus rendszert, tömlőt és alkatrészt ellenőrizhetnek, és szükség esetén kicserélhetnek anélkül, hogy a folyamatban lévő műveleteket megszakítanák. A Südzucker a HANSA-FLEX termékcsaládot használja a teljes gyártási folyamat során. A takarmányprésektől, földprésektől, centrifugáktól kezdve az építőipari gépeken át a targoncákig – a HANSA-FLEX tömítések, tömlők, hidraulikus alkatrészek és fémtömlők mindenhol megtalálhatók.

Cukor rekordidő alatt

A modern technológiával és a Südzucker AG munkatársainak szakértelmével a cukorgyártás nem tart sokáig. Ha megmérnénk, mennyi idő alatt készülnek csillogó fehér cukorkristályok a mezőről a gyárba szállított cukorrépából, meglepődnénk: Átlagosan kevesebb mint nyolc óra alatt. 2009-ben a 29 európai cukorgyár és három finomító együttes cukortermelése 4,8 millió tonna volt. Ennek előállításához közel 30 millió tonna cukorrépát dolgoznak fel. Ennek megfelelően a vállalat 17 500 alkalmazottja 5,7 milliárd eurós bevételt termelt az évben.

Ilyen számok mellett világos, hogy egy géphiba milyen katasztrofális lenne a kampány során. A kampányon kívüli időt tehát rendkívül alapos karbantartásra használják fel. És ha egy gép mégis meghibásodik a kampány során, a Südzucker műhelyvezetői tudják, hogy a HANSA-FLEX mobil hidraulikus gyorsszervize dupla gyorsasággal ott lesz.

Tudjon meg többet

 • De tejszínnel kérem!

  Csokoládépuding tejszínnel, piros zselé vaníliaöntettel, joghurt egzotikus gyümölcsökkel vagy tejpuding csokoládéval. A Campina édes desszertjei és különleges joghurtjai után egész nap az ínyencek nyúlnak. Ízletes nassolnivaló, higiénikus csomagolásban.
  Tudjon meg többet
 • Nagyon lédús!

  A "beckers bester" név alatt forgalmazott ízletes gyümölcslevek jól ismertek Németországban. A családi vállalkozás, amelyet jelenleg a harmadik generáció vezet, 75 éve a dél-alsó-szászországi Lütgenrodében található. A HYDRAULIKPRESSE bepillantást engedett e nagy múltú vállalkozás kulisszái mögé.
  Tudjon meg többet
 • Tökéletesen ratrakolt

  A téli sportok szerelmesei tökéletesen karbantartott pályákat várnak, legyen szó gyors lesiklásról, stílusos carvingról, klasszikus vagy korcsolyázó stílusú sífutásról, vagy lélegzetelállító trükkökről a snowboarddal a funparkban vagy a pályán kívül. Amikor a sípályák és hóparkok gondozásáról van szó, a síterepek világszerte a PRINOTH által gyártott járművekre támaszkodnak. A HANSA-FLEX a világpiacon vezető dél-tiroli vállalat partnere…
  Tudjon meg többet