Nyelv kiválasztása

Esc

Segítségnyújtás és kapcsolatfelvétel

Az Ön közvetlen kapcsolata velünk

Kérdése van szolgáltatásainkkal és termékeinkkel kapcsolatban? Vagy segítségre van szüksége?

Azonnali kiszolgálás
+36 30 552 6600

Hétfő - péntek

7:30 - 16:00

Szombat, vasárnap és munkaszüneti napok nem vehetők igénybe.

Vagy talán nem is olyan közvetlen?

Vasárnap és ünnepnapok nem vehetők igénybe

Lépjen kapcsolatba velünk
Kapcsolatfelvételi lehetőségek
Segítség és támogatás közvetlenül a helyszínen
Keresse meg a legközelebbi fiókot

Esc

12.03.2024

Nagyon lédús!

A “beckers bester” név alatt forgalmazott ízletes gyümölcslevek jól ismertek Németországban. A családi vállalkozás, amelyet jelenleg a harmadik generáció vezet, 75 éve a dél-alsó-szászországi Lütgenrodében található. A HYDRAULIKPRESSE bepillantást engedett e nagy múltú vállalkozás kulisszái mögé.

 • Vegyipar

A “beckers bester” név alatt forgalmazott ízletes gyümölcslevek jól ismertek Németországban. A családi vállalkozás, amelyet jelenleg a harmadik generáció vezet, 75 éve a dél-alsó-szászországi Lütgenrodében található. A HYDRAULIKPRESSE bepillantást engedett e nagy múltú vállalkozás kulisszái mögé.

 

A frissen facsart gyümölcslé manapság kényelmes üveg vagy dobozos formában kapható. Ez nem volt mindig így. A cégalapító Bertha Beckernek még 1932-ben sikerült tartós, és így tárolásra alkalmas gyümölcsleveket készítenie. Ezzel ő volt az egyik úttörője a mai csúcstechnológiás, nagy mennyiségben történő gyümölcslé- és gyümölcsitalgyártásnak. A beckers bester vállalkozás ma Németország egyik vezető gyümölcslégyártója.

A beckers név még mindig szorosan kapcsolódik az almaléhez, amely a vállalat eredeti terméke volt. Bár a beckers bester/NEU’s üzletág ma már mintegy 70 különböző ízesítésű terméket kínál, és saját termékfejlesztési részlege folyamatosan keresi a korszerű megoldásokat, mint például az új, egészségjavító szójaalapú gyümölcsitalok, az almalé továbbra is az “élet elixírje” marad.

Korábban a termelés a szeptemberi almaszüret kezdetétől egészen decemberig éjjel-nappal folyt. A gyümölcsfeldolgozás szezonális művelet volt. Ez mára megváltozott.

400 futballpálya tele almafákkal

Az egykori Kelet-Németország reformjait követően a beckers kapcsolatot létesített az állami tulajdonú gyümölcslégyártó vállalattal Eislebenben, Luther Márton szülőhelyén, és 1993-ban, a német újraegyesítést követően egy korszerű présházat épített a városban. Eislebenben már a szüret ideje alatt is lédigítik az almát, és raktározzák is, így a feldolgozás egészen a következő év májusáig folytatódhat. Az eislebeni üzemben évente 60 000 tonna almát préselnek almalévé. Németország Türingia és Szászország tartományaiban 300 hektáron – ez körülbelül 400 futballpályának felel meg – mintegy 180 000 almafát termesztenek szerződéses termelők, amelyek gyümölcsét Eislebenben almalévé dolgozzák fel.

Az egyéb saját préselésű gyümölcslevekkel, mint például a feketeribizli, a cseresznye és az eper, együtt összesen 35 millió liter gyümölcslevet tárolnak hatalmas rozsdamentes acéltartályokban Eislebenben. Innen a levet tartálykocsival szállítják a lütgenrodei és freinsheimi palackozó és csomagoló üzemekbe. Ott a gyümölcslevet környezetbarát újrafelhasználható vagy eldobható üvegpalackokba, PET-palackokba és Tetra-pak kartondobozokba, valamint újrafelhasználható műanyag palackokba töltik. A beckers nem csak a természetes termék tekintetében helyez nagy hangsúlyt a környezettudatosságra. A teljes gyártási folyamatot környezetvédelmi szempontból optimalizálták: a saját szennyvíztisztító teleptől kezdve a hővisszanyerés energiatakarékos módszeréig.

A lütgenrodei központban a gyümölcsleveket palackozzák vagy csomagolják, és más italokká is feldolgozzák. A tartályokban 15 millió liter gyümölcslé és gyümölcslé alapú ital állandó készletét tárolják, hogy a vásárlói igényekre bármikor reagálni tudjanak. Az itt tárolt gyümölcsleveket és gyümölcslé-koncentrátumokat a beckers a világ minden tájáról szerzi be, hogy a fogyasztók számára a különböző gyümölcslevek széles választékát biztosítsa: paradicsom és Williams körte Olaszországból, narancslé Brazíliából, ananász Indonéziából és guava Malajziából. Egy komplex, három műszakos termelési rendszert működtetnek, a termékeket pedig egy 11 500 raklap befogadására alkalmas, magas polcos raktárban tárolják.

Csövek és tömlők

A lütgenrodei palackozó/csomagoló üzemben lehetőség szerint minden csatlakozást csővezetékként valósítanak meg, de egy ilyen jellegű létesítményben mindig van valami, amit rugalmas tömlővezetékeken keresztül kell szivattyúzni. A félkoncentrátumokat tartalmazó tartályokat például nitrogénnel töltik meg, hogy megakadályozzák a levegő bejutását, mert a levegő oxigénje oxidációhoz vezet, ami a teljes tétel elvesztéséhez vezethet. A nitrogén – az úgynevezett inert gáz – tartályba történő bevezetéséhez fémtömlőkkel ellátott mobil elosztóállomásokat használnak. Így a félkoncentrátumokat egy évig lehet tárolni 10°C-os hőmérsékleten; a teljesen sűrített gyümölcsleveket a fruktóz tartósítja.

A HANSA-FLEX rugalmas tömlővezetékei a gyümölcslevek különböző gyártási szakaszokba történő szivattyúzására is szolgálnak. A tartálykocsik kirakodásához is használják őket, amelyekből a gyümölcslevet rugalmas PTFE tömlőkön keresztül a tárolótartályokba szivattyúzzák. Mielőtt a tartályokat megtöltik gyümölcslével, gőzzel kezelik őket, hogy sterilizálják őket. A termelési környezetben is népszerűek a HANSA-FLEX PTFE tömlők, mivel sokkal könnyebbek és rugalmasabbak, mint a korábban használt tömlők.

A PTFE tömlőknek más természetes tulajdonságai is vannak, amelyek döntő szerepet játszottak abban, hogy Olaf Brakmann, a lütgenrodei üzem vezetője a HANSA-FLEX termék mellett döntött. Az FDA jóváhagyásával az élelmiszer- és italiparban való használatra engedélyezettek, szag- és ízsemlegesek. Emellett bakteriológiai biztonságot is nyújtanak, ezáltal biztosítva a gyümölcslevek hosszú eltarthatóságát. A tömlővezetékeken nem lehetnek ráncok vagy buborékok, amelyekben a tisztítás során a gyümölcslé maradványai összegyűlhetnek, és később problémát okozhatnak a mikrobiológiai szennyeződés szempontjából. A PTFE tömlők e tekintetben nagyfokú biztonságot nyújtanak, és megakadályozzák az ilyen problémák kialakulását. Emellett tartósak is, és így csökkentik az üzemeltetési költségeket.

Olaf Brakmann egy másik kulcsfontosságú szempontra is rámutat: a PTFE tömlők magas nyomásfelvételére. Ez azért fontos, mert például a narancslé-koncentrátumot akár 15 bar nyomással is át kell pumpálni a cső- és tömlőrendszeren. Erre a nagy nyomásra azért van szükség, mert a koncentrátum nagyon viszkózus. A HANSA-FLEX Boffzen által évek óta szállított tömlőkön egy speciális szerelvény megakadályozza a statikus feltöltődést. A beckers palackozó/csomagoló üzemben számos tömlővezeték működik, és így képes saját tartalékot biztosítani, ha hirtelen meghibásodás történik, de ennek ellenére a HANSA-FLEX Boffzen garantálja az összes tömlő folyamatos cseréjét. Így a “beckers bester” továbbra is a legjobb marad.

Tudjon meg többet

 • Fehér arany Ochsenfurtból

  A cukor sokáig csak a gazdagok és a hatalmasok számára volt elérhető, és a 19. században a "fehér arany" státuszát élvezte. Csak az ipari méretű cukorgyártó üzemek bevezetésével vált megfizethetővé a társadalom minden rétege számára. Az európai piacvezető Südzucker AG 150 éve teszi egy kicsit édesebbé az életünket. A korábban kézzel végzett folyamatok ma már…
  Tudjon meg többet
 • De tejszínnel kérem!

  Csokoládépuding tejszínnel, piros zselé vaníliaöntettel, joghurt egzotikus gyümölcsökkel vagy tejpuding csokoládéval. A Campina édes desszertjei és különleges joghurtjai után egész nap az ínyencek nyúlnak. Ízletes nassolnivaló, higiénikus csomagolásban.
  Tudjon meg többet
 • Halkan suttognak a levelek

  A BSR Németország legnagyobb kommunális hulladékkezelő vállalata és a német főváros 15 legnagyobb munkaadójának egyike.
  Tudjon meg többet